top of page

 

Training Sociale Vaardigheden

 

 

Alleen is ook maar alleen

 

Mensen zijn sociale wezens. Iedereen wil 'erbij horen'. Ieder mens, iedere kind gezien en gewaardeerd worden voor wie hij is en wat hij bijdraagt in relaties of in een groep.

Wanneer een jong kind langdurig moeilijk aansluiting bij leeftijdgenootjes vindt, wordt het vaak onzeker van zichzelf, krijgt negatieve of angstige gedachten over sociale situaties en kan zich eenzaam gaan voelen.

Als ouder is het uitermate pijnlijk te zien dat het contact met vriendjes niet lekker loopt terwijl je je kind zo zijn best ziet doen. Soms zie je dat je kind vaker en/of heftiger dwars, boos of sociaal onhandig gedrag gaat vertonen. Weet dat je kind dan handelt uit onmacht! En dat het jouw onvoorwaardelijke steun hard nodig heeft.

 

Een Sociale Vaardigheidstraining kan je kind helpen om emotioneel bewustzijn, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen te versterken. Daardoor is het beter in staat om in relaties met leeftijdgenootjes bewuste en authentieke gedragskeuzes te maken en een eigen, positieve plek in de groep op te verwerven.

 

 

 

Ik zie de kinderen samen spelen,

daarin heb ik ook wel zin!

Zal ik vragen “Mag ik meedoen?”

Of  spring ik er…  boembats!  tussenin?

Durf ik het wel te vragen?

Doen ze aardig tegen mij?

Laatst zei iemand op het speelplein:

“Nee, jij kan er niet meer bij!”

Toen was ik wel echt verdrietig,

vond het eigenlijk gemeen.

Ik wil leren mee te spelen !

Samen is fijner dan alleen.

 

©Marjoleind.

Charamelody 140:365 – Left Out

 

Kijk eens vanuit het kind

 

Ieder kind ontwikkelt zich het best wanneer het emotioneel in balans is. Voorwaarde daarvoor is dat een kind zich veilig voelt en zich verbonden voelt met en gesteund weet door de volwassenen die het dagelijks begeleiden.

Op school brengen kinderen vele uren door met leeftijdgenootjes en volwassenen die qua karakter en omgangsvormen erg kunnen verschillen van wat het kind gewend is. Dat kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en onveiligheid.

 

Voor sommige kinderen is het moeilijker dan gemiddeld om zich te handhaven:

  • in een groep leeftijdgenoten, die verschillend en onverwacht kunnen reageren op het kind

  • in een klas waar je ineens allerlei nieuwe, soms moeilijke dingen moet doen: zowel cognitief, als fysiek, als sociaal emotioneel. Alleen of juist samen met iemand die je niet gekozen hebt

  • onverwachte, lastige situaties met een leerkracht of leeftijdgenootjes waarin het kind zelfstandig wensen en grenzen moet leren aangeven

  • veel kinderen krijgen te maken met gebroken gezinnen. Die ervaring heeft vaak langdurig zijn weerslag op het emotioneel welbevinden van het kind. En wanneer het niet lekker in zijn vel zit, verlopen sociale contacten met leeftijdgenootjes soms moeilijker.

bottom of page