top of page

Huiswerkbegeleiding: “Brugpiepers” op weg naar zelfbewustzijn, zelfsturing en zelfstandigheid.

Draag je kind mee op je rug en het komt veilig aan op jouw bestemming.

Maar leer het vliegen... en zijn vleugels brengen het waarheen het zelf wil.

(naar een Chinees spreekwoord)

Het einde van de zomervakantie komt alweer in zicht. Naast het ‘gevoel van vrijheid’ bespeur ik weer regelmatig een nerveuze kriebel van binnen. Een zeurende spanning: ik moet weer gaan opstarten, zal het me als juf weer lukken om met de nieuwe leerlingen samen een veilige en ‘groeizame’ sfeer te creëren? Het begin is ieder jaar weer spannend.

Mijn gedachten dwalen af naar onze achtstegroepers, die voor de vakantie vol bravoure hun basisschoolperiode hebben afgesloten. Sommigen met een traan, enkelen opgelucht, anderen trappelend van ongeduld om de grote sprong naar de middelbare school te maken. Met hoeveel 'spannende kriebels' zullen zij op dit moment rondlopen?

Elsa, 12 jaar, gaat binnenkort voor het eerst naar “het Elschot”. Alles is klaar: de boeken gekaft en de nieuwe fiets is “ingereden”. Straks moet ze door weer en wind naar school ‘trappen’. Gelukkig samen met twee vriendinnetjes uit groep 8.

Elsa heeft haar ogen uitgekeken tijdens de open dag en de proeflesmiddag. Wat een gigantisch gebouw: zal ze de weg weten als ze straks moet wisselen van lokaal? Hoe zal het zijn: nieuwe vakken, steeds weer een andere leraar? Want ‘juf’ of ‘meester’, dat zeg je niet meer op de middelbare. En dan al die grote, stoere leerlingen uit hogere klassen: duwend en lawaaierig liepen ze breeduit door de gang, sommigen naar buiten om ‘een peuk te roken’.

Als Elsa eraan denkt, voelt ze kramp in haar buik van spanning.

Ook Sanne en Bert krijgen de kriebels nu ze de eerste schooldag van hun dochter dichterbij zien kruipen. Hoe zal het met Elsa gaan op Het Elschot College? Dat fietsen door het drukke verkeer! Zal ze haar draai snel kunnen vinden in de nieuwe groep met veel onbekende kinderen? En hoe moet dat met dat huiswerk? Toch een enorme klus voor die kinderen na zo’n lange schooldag!

Sanne en Bert hebben allebei een baan. Het gezinsleven is hectisch: het vraagt om een strikte planning mede in verband met sporten, Elsa’s muziekles. En af en toe willen ze ook een moment voor zichzelf! Op werkdagen zijn ze allebei pas tegen de avond thuis: koken, afwas en …ppff…

Niet languit op de bank! Want Elsa vraagt met een ongelukkig gezicht of iemand haar kan helpen met die moeilijke wiskundesommen of die Franse woordjes waar ze morgen een toets over heeft.

Het is half zeven: het hele gezin is al 12 uur in touw. Een wonder dat Elsa van streek is omdat haar huiswerk voor de volgende dag niet af is?

Het is eigenlijk te laat: Elsa en haar ouders zijn te vermoeid om nog effectief aan de slag te gaan. Maar Sanne komt zuchtend overeind en moppert: “Had je daar niet eerder mee kunnen komen? Je moet ook op tijd beginnen met leren!”

In de loop van de weken merken Sanne en Bert dat ze - naast hun baan - te weinig effectieve tijd vrij kunnen maken om Elsa goed te begeleiden bij haar huiswerk. En na een veeleisende werkdag ontbreekt het hun eerlijk gezegd ook aan geduld voor wiskundige problemen en Frans idioom.

Maar Elsa vindt het moeilijk om na een schooldag uit zichzelf de motivatie op te brengen voor haar huiswerk. Bovendien kost het haar veel tijd doordat ze niet goed weet hoe ze verschillende opdrachten het beste kan aanpakken en plannen.

Ze is al een paar keer van streek geweest. Dan roept ze huilend dat ze “niet meer naar die rotschool gaat! Dat ze “het gewoon niet kan met al die stomme leraren die veel te veel huiswerk opgeven!”.

Het is duidelijk voor Sanne en Bert: Er moet vlot iets gebeuren om Elsa te helpen bij de overgang van de basisschool naar Het Elschot College. Nog voordat Elsa ècht gaat geloven dat ze ‘het niet kan’!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page