top of page

Een 'Mooie Maandag Morgen Mood'

Tips voor ouders en kinderen om na een heerlijke lange vakantie weer soepel 'in het school-ritme' te raken.

De meivakantie is nu ècht bijna voorbij. Een tijd van gezellige dagen. Genoten van de 'zon en traagheid'. Misschien zelfs wel even er tussenuit geweest. Nu nadert het moment dat 'het normale leven' weer zijn gang neemt.

Nog even genieten van een 'lazy Sunday'.

Maar de 'Blue Monday-kriebels' roeren zich al omdat iedereen weer 'in het gareel' moet.

Voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen is dat een grote overgang: in sfeer en in ritme. Van 'niks hoeven' naar 'gewoon weer moeten'.

Onrustige spanningskriebels, vage buikpijn, wat humeurig, snel huilerig. Zo uiten kinderen vaak de spanning die ze daarbij ervaren. Ook veel volwassenen zullen signalen van vage onrust ervaren. Het is van belang dat wij als volwassenen ons bewust zijn van onze eigen 'onrust en die van onze kinderen. Dan pas kunnen we de stap 'over de schooldrempel' voor onze kinderen morgen verlagen.

Wanneer het ons lukt om alert te reageren op onze eigen

'Maandagmorgen Blues' kunnen we voorkomen dat de school- en werkweek met irritatie en 'Schiet-nou-eens-op!-stress' begint. Daarom hierbij wat tips en tools voor een rustig en ontspannen begin morgenvroeg.

Zorg dat de kinderen bijtijds in bed liggen. Neem rustig de tijd om ze naar bed te brengen.

Vraag hoe het is voor hen om weer naar school te gaan. Wat ze lastig of fijn vinden.Stel ze gerust door te vertellen dat jullie de week rustig gaan starten en hoe de dag er uit zal zien.

Ga bij het naar bed brengen bij je kind op bed zitten of liggen en lees rustig een verhaal voor dat je zelf ook leuk vindt. Maak hier een vast ritueel van! Daarmee sluit je de dag voor je kinderen veilig, rustgevend en met aandacht af.

Doe eventueel nog een korte ontspanningsoefening of zet een zacht (meditatief) muziekje aan als je kind dat prettig vindt

Zorg dat je zelf bijtijds naar bed gaat. Als je goed uitgerust bent is het gemakkelijker om rustig te reageren als het morgenochtend even niet soepel loopt.

Zet je wekker een kwartier eerder dan normaal. Neem zelf de tijd om geleidelijk aan wakker te worden. Rek je lekker uit, Adem rustig steeds wat dieper in en uit en geef jezelf de tijd om op gang te komen.

Wek je kind(eren) op een 'zachte' manier, Neem de tijd voor hen. Roep zachtjes hun naam. Masseer hun rug, handen of benen: eerst zacht, traag met ronddraaiende bewegingen wakker. Masseer langzaamaan steeds iets steviger. Vertel zachtjes dat ze nog even de tijd hebben om wakker te worden. Dat ze opstaan als ze er klaar voor zijn òf als jij ze weer komt roepen. Dan heb jij even de tijd om de dag op jouw manier te beginnen. En je kind kan nog even 'soezen'.

Zorg dat jullie de tijd hebben om gezellig samen aan tafel te ontbijten. Een goed ontbijt is nodig om je te concentreren en te presteren.

Zet - als jullie dat prettig vinden - een muziekje aan.

Doe als verrassing een briefje met een mooi plaatje, een lieve, bemoedigende of humoristische boodschap in het overblijfbakje. Of teken iets liefs / geks op de banaan.

Ga als het kan lopend naar school. Door het lopen, huppelen, springen en rennen laden kinderen hun energie wat op en ze raken beter gegrond. Als jullie onderweg nog het liedje 'Ik ben een wandelende boom' zingen versterkt dat de focus op het stevig op de voeten staan en het omlaag brengen van de ademhaling.

Neem op school de tijd om bewust afscheid te nemen. Soms hebben kinderen na zo'n lange vakantie meer moeite met afscheid nemen dan normaal. Geef ze die extra knuffel, stel ze een keer extra gerust. Morgen is het vast weer over omdat het kind 'over de drempel is'. Vertel bij het afscheid nog een keer duidelijk hoe de dag er uit zal zen, wanneer de kinderen weer opgehaald worden en door wie.

Plan na de eerste schooldag niet meteen extra activiteiten in. Neem de tijd om samen te zijn met je kind(eren). Overlaad ze niet met vragen over 'hoe het was op school'. Daarvoor hebben sommige kinderen een 'te vol hoofd' door alle prikkels op zo'n eerste dag.

Al kijk je samen naar een filmpje, doe je een spelletje of maak je een wandelingetje voor een boodschap. Het samen bezig zijn geeft het kind de rust om 'op te laten borrelen' en te vertellen wat het kwijt wil. Juist de combinatie van 'iets doen' en 'samenzijn' maakt het voor kinderen gemakkelijker om plotseling uit zichzelf ervaringen te delen of te praten over dingen die hen bezig houden.

Plan als ouder jouw eerste gecombineerde school- en werkdag niet te vol. Zorg voor je eigen ontspanning door even 'ME-time' te nemen als je kinderen naar bed zijn. Lees een boek, neem een bad, maak een avondwandeling... zodat je kunt opladen voor opnieuw een relaxte start in de ochtend.

Als we dat toch eens tot 'gewoonte' konden maken.

Want een klein beetje aandacht maakt een groot verschil!

Ik wens jullie en jullie kinderen een hele fijne laatste periode van het schooljaar!

Warme groet, Marjolein Duchateau


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page