15 tips voor leuke, gratis vakantie-activiteiten!

Na een lange schoolperiode is het eindelijk Meivakantie! De kinderen zijn toe aan een periode van even 'niks moeten en doen waar ze zin in hebben'. Toch slaat de verveling vaak eerder toe dan je je als ouder vooraf had voorgesteld. En dan rijst de vraag: "Hoe zorg ik zonder al te veel toestanden dat mijn kinderen lekker bezig blijven en genieten van de vakantie rondom huis, zonder dat steeds geld kost?"

Daarom hierbij: 15 tips om er samen met je kind voor iedereen een fijne vakantie van te maken.

Tip 1:

Met spannende verhalen, die kinderen nog niet gemakkelijk zelf kunnen lezen maar wel kunnen begrijpen als ze voorgelezen worden geef je de fantasie, de woordenschat. de algemene kennis van je kinderen een enorme boost.Je neemt ze mee naar werelden die ze nog niet kennen en waar ze luisterend hun eigen beelden bij vormen.

Kies een gezellige plek in huis en een fijn moment op de dag. Bijvoorbeeld na het avondeten. Creëer rust en vraag gerichte aandacht voor het verhaal. Beleef dagelijks op een gezellige, betrokken sfeer met het hele gezin de spanning en avonturen van de hoofdpersonen totdat het boek helemaal uit is!

Stop steeds met lezen op een een spannend hoogtepunt in de verhaallijn. Dat vergoot de nieuwsgierigheid en het verlangen om te weten hoe het verder gaat.

Tip 2:

Zoek met de kinderen op Youtube een favoriet liedje op bij Just Dance en dans lekker samen de dag in! Oefen samen de danspassen via Just Dance of bedenk jullie eigen choreografie. Geef een voorstelling voor 's avonds thuiskomende ouders of andere familieleden.

Tip 3:

Bedenk samen een titel, een verhaal: maak er tekeningen bij. Zo schrijven jullie je EIGEN BOEK! Je kunt het verhaal zelfs naspelen. Zoek verkleedkleren en attributen die passen bij het verhaal. Je kunt zo zelfs heel eenvoudig je eigen film maken met een telefoon of een camera!

Tip 4:

Maak samen lekkere hapjes voor een picknick. Eet niet 'gewoon aan tafel' maar op een bijzondere plek zoals de tent die jullie ergens in huis, de tuin of het park hebben gebouwd. Of boven op de zolder als de regen op het dak tikt. Of voor de tv terwijl je samen een leuke film helemaal af kijkt!

Tip 5:

Plak een groot stuk papier op tafel (behang bijvoorbeeld) en maak samen kunstwerk: verf met alles wat je bedenken kunt of maak samen een collage met uitgescheurde plaatjes of familiekiekjes uit de printer.

Je kunt ook op het behangpapier gaan liggen, de contouren van je lichaam om laten trekken door een ander en dan jezelf schilderen of beplakken.Of koop een reuzeverfdoek of een reuzekleurplaat (Xenos bijvoorbeeld),

Maak er samen iets moois van!

Tip 6:

Schrijf lieve dingen op hele kleine strookjes papier die je met een potlood stuk voor stuk oprolt. Bak samen geluks- of andere koekjes en stop in ieder koekje zo'n lieve wens. Een kleine verrassing bij ieder gezamenlijk thee- of koffiekransje.

Tip 7:

Leg matrassen op de grond en ga stoeien! Afspraak is: we doen elkaar geen pijn en Stop is STOP! Dan blijft stoeien leuk.

Tip 8:

Maak van ijzerdraad of touw allerlei soorten cirkels.

Maak een flinke bak met stevig zeepsop met het volgende recept: ½ kop (100 ml) afwasmiddel, groene Dreft is het beste 2 koppen (400 ml) warm water 2 theelepels suiker Roer de suiker door het warme water totdat het is opgelost. Voeg daarna het afwasmiddel toe en roer voorzichtig door zodat het niet te veel gaat schuimen. En klaar is je bellenblaas zeepsop! Vraag de buurkinderen en buurouders om ook mee te komen doen. Blaas samen honderden prachtige bellen de lucht in. En een zuchtje wind helpt helemaal om er een bellenblaasfestijn van te maken!

Tip 9:

Maak op papier samen een ontwerp voor een mega zandkasteel Ga eens gewapend met emmertjes, bekertjes, bakjes en vormpjes met je kinderen mee de zandbak als het zand goed vochtig is. Bouw het kasteel met zijn allen na in de zandbak, compleet met torens en diepe gangen. Versier het met takjes, schelpjes, bloemetjes, steentjes. Poppetjes of ridderfiguurtjes erbij en het spel kan nog lang doorgaan.

Tip 10:

Maak thuis een Spa en verwen elkaar met een schoonheidsbehandeling met een massage van hoofd, rug, handen, voeten, een gezichtsmaskertje, mooie nagellak, een zachte borstelbeurt voor de haren, en mooie make-up. Natuurlijk hebben de crèmepjes of massage-olie een heerlijk geurtje.

Tip 11:

Zet samen met wat bevriende ouders een speurtocht uit voor jullie kinderen. Maak een schatkaart (routebeschrijving) met opdrachtjes onderweg. Verstop aan het einde een mooie schat voor alle kinderen (kleine edelsteentjes, een jojo, tolletjes, kneedgum e.d. of iets lekkers).

Tip 12:

Bezoek eens samen de - vaak gratis - toeristische plekken in je eigen stad. Maak een stadswandeling langs kerken, een stadspark, oude gebouwen, kunstwerken en monumenten.

Zorg wel vooraf dat je een klein beetje kunt vertellen over de betekenis, de gschiedenis ervan of doe mee met een begeleide stadswandeling.

Tip 13:

Ga een middag naar de bibliotheek. Zoek een knus hoekje uit en lees een middag lang alle boeken voor die je kinderen hebben uitgezocht en aangedragen.

Tip 14:

Haal de oude fotoboeken en filmpjes van stal en haal samen met het hele gezin bijzondere momenten en herinneringen op.

Tip 15:

Ga struinen met je kinderen in een natuurgebied in je omgeving. Maak bijvoorbeeld eens een hele vroege ochtendwandeling en bekijk de zonsopgang, het wakker worden van de natuur. Vaak zijn er ook begeleide tochten of activiteiten in natuurtuinen of vanuit plaatselijke natuureducatieprojecten. En tenslotte een Papa- en Mamatip:

Willen papa en/of mama zelf ook een lekker vakantiemoment? Kijk of je met vrenden of familie kunt afspreken dat jullie ieder een dag(deel) op elkaars kinderen passen. Dan kunnen jullie allemaal ook even genieten van een kinderloos kwaliteitsmoment voor jezelf.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2015 by My site name. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • LinkedIn App Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now